Let’s shake hands!

Let’s shake hands!

HSTwitteren is meer dan spreken voor een groot gezelschap, het is op een zeepkist gaan staan en je boodschap proberen over te brengen aan mensen die weliswaar naar je kijken (volgen), maar niet noodzakelijkerwijs hetzelfde horen (lezen) dan wat jij bedoelt te zeggen. Wees je bewust van het feit dat op je op Twitter luistert met je ogen en praat met je vingers. Het enige dat volgers van je zien zijn jouw woorden en zinnen. Lichaamstaal en stemintonatie zijn hulpmiddelen die je op Twitter niet hebt. Veel hangt af van hoe jij met jouw vingers 140 tekens in een begrijpelijke volgorde zet voor iemand die jou niet hoort, niet ziet en niet kent. Wees dus duidelijk in wat je wilt zeggen en ga er niet vanuit dat de luisteraar wel zal begrijpen wat je bedoelt. Een handig hulpmiddel is de zgn. smiley.
Door hiervan gebruik te maken kun je je bedoeling of stemming verduidelijken. Zo betekent ‘Jullie service is echt geweldig! :-) totaal iets anders dan ‘Jullie service is echt geweldig! :-( Ook kun je d.m.v. creatief gebruik te maken van hashtags je bedoeling onderstrepen, bijvoorbeeld wanneer je #geintje of #nietpersoonlijkbedoeld toevoegt aan een tweet die misschien voor meerdere uitleg vatbaar zou kunnen zijn. Kortom, laat de lezer dus niet gissen naar je bedoeling. Lees je tweets drie keer na voordat je ze verstuurt en probeer je tweets te lezen zoals een ander ze zou kunnen interpreteren.

Wanneer een tweet voor jou onduidelijkheden bevat of wanneer je niet zeker bent van iemands bedoelingen, blijf vriendelijk, ga uit van het positieve en maak kenbaar dat je de tweet niet begrijpt. Laat je nooit verleiden tot discussies in het openbaar, maar blijf beleefd en stel eventueel voor om het gesprek via privékanalen zoals DM of email voort te zetten.

Niets is zo gênant en rampzalig voor je image als gebekvecht in het openbaar, voor een groot publiek.

Twee vuistregels:

‘Als je er aan twijfel of je iets wel of niet kunt ZEGGEN, dan is het absoluut zeker dat je het niet moet gaan TWITTEREN’.

‘Als je aan de bedoeling van andermans tweets twijfelt; trek geen voorbarige conclusies, maar vraag vriendelijk naar de bedoeling’.

Bij twijfel aan je eigen tweets niet versturen en bij twijfel aan andermans tweets geen conclusies trekken.

Onduidelijke tweets kunnen snel leiden tot misverstanden en misverstanden kunnen uiteindelijk leiden tot conflicten. Helemaal te voorkomen is een ‘misser’ natuurlijk nooit, maar met deze vuistregels verklein je de de kans erop aanzienlijk.

Twitteren is leuk, met een beetje aandacht en begrip voor elkaar blijft het niet alleen leuk, maar wordt het nog veel leuker!